Scrap a little sunshine.

Wil je weten wat dat is, kijk dan eens op http://www.scrapalittlesunshine.blogspot.com/

In het kort komt het hier op neer: Klerine 5 bladige boekjes voorzien van insteekmapjes, gedeeltelijk versierd voor kinderen die langdurige in het ziekenhuis moeten verblijven, bijv. omdat ze kanker hebben.

Elk boekje moet dus een zonnestraal voor en ziek kind betekenen. In dit boekje kan een kind foto's bewaren, opschrijven hoe hij/zij zich voelt.

Hoop dat jullie dit idee, een zonneschijnboekje maken voor een ernstig ziek kind, leuk vinden en wij met z'n allen een beetje zon kunnen brengen op deze manier.

Het is niet de bedoeling dat we deze boekjes zelf naar een ziekenhuis brengen, ze worden verzameld door Gerrie van den Velden. het is de bedoeling dat in alle landen waar deze actie loopt de boekjes in november afgeleverd worden.

Deze beschrijving is het gevolg van een workshop bij er Knotsgekke Kaarten en Scrapdagen in 's-Hertogenbosch bij Tessa Tegendraads en Dorith Meijs. Waarvoor mijn hartelijke dank.

Nodig voor het maken van zo'n boekje:

5 gekleurde langwerpig enveloppen 22x11 cm

dik kaartkarton 24x12 cm

1 strook van 29.2x11 cm

1 strook van 23x11.5 cm

kaartje van 9x8,2 cm

boekbinderstape

allerlei stickers om het boekjes te versieren.

scrapbookvellen

lintjes en ander bevestigingsmatriaal.

Alles wat er voorhanden is op de club mag gebruikt worden, maar houdt er nog wel rekening mee dat het kind zelf ook nog iets aan zijn/haar boekje zal willen doen.

 

Neem de enveloppen en snijdt van elke envelop de sluitflap af ( zie voorbeeld)

Vouw de enveloppen met de binnenkant tegen elkaar dubbel ( zie hieronder)

Doe dit bij alle enveloppen.

Nu neem je de strook van 29.2x11 cm en teken het midden af en aa  weerskanten 5x 1.5 afzetten, ril de vouwen en begin in het midden met een bergvouw, en vouw de andere delen als een harmonica. zie afbeelding

Plak de enveloppen met de opening naar boven aan weerszijden van een vouw,

de bergvouw valt als het ware tussen de envelop in. Zet dit vast met lijn, en druk goed aan.

Het eerste deel van het boekje is nu klaar.

Nu volgt het kaftje. Snijdt het kaartkarton door midden en neem een vel scrapbookpapier en snijdt daar 2 vierkantje van 14x14 cm uit. Smeer het kaartkarton in met lijm en leg het bovenop het scrapboekvel, verdeel alle kanten gelijkmatig.

Knip of snijd de hoeken schuin af en vouw alle kanten om het kaartkarton heen en lijm vast, ( zie afbeelding)

Je plakt het boekje met de enveloppen nu op de kaftjes. Je smeert de stukken die over zijn aan weerszijde van de enveloppen in en plakt dat ongeveer een halve centimeter van de kant op de kaftjes.

Je maakt nu met een perforator een gaatje in voor en achterkant, je een stuk lint van 50 cm en knipt dit doormidden. Haalt het lintje van buiten naar binnen en zet het met zubbelzijdig plaktape vast.

 Je hebt nu al een boekje, maar de binnenkant moet nog afgwerkt worden. Je neemt hiervoor de strook van 23x11.5 cm en snijd dit door midden. Plak tegen de binnenkant aan.

Voor de rug nemen we boekbinderstape, maken aanweerszijde een vouw, zo dat er voor het ruggedeelte wat extra ruimte overblijft, maar wel zo dat aan voor en achterkant het boerkbinderstape even breed is.

Door het boekbindersruggetje blijven de "pockets" beter op hun plaats zitten als het gevuld is.

Op de voorkant heb ik mijn boekje een naamlabel gegeven.

Hiervoor gebruik je het kaartje van 9x8,2 cm

Teken bovenstaande tekening op de achterkant van het kaartje en snijd het binnendeel uit.

Plak dit met smal dubbelzijdig tape op de voorkant . Hier kan een kaartje met naam ingeschoven worden.

Nu gaan we het boekje versieren, maar laten ook nog wat voor de ontvanger/ster over.

 De buitenkant is klaar, geef hier een paar voorbeelden hoe je de binnenkant kunt versieren, allereerst met stickers, je kunt in de pockets labels doen, maar ook een atc-sleeve op een atc-kaartje geplakt, alleen de achterkant perforeren, lintje door het gat, zoals op de afbeelding hieronder te zien in.

Je kunt ook een pocket maken voor foto's, zie afbeelding

Nu heb ik in het zakje van de atc-sleeve enkele blanco atckaartjes gedaan.

Tot slot een pocket met smiley's.

Wens iedereen heel veel plezier met het maken van deze boekjes.