Benodigheden voor een springkaart.

Een kaart van 13,5x27 of 13x26
Potlood,
Liniaal,
Rilpen,
Schaartje,
Rilpen,
Snijmesje en
Natuurlijk een snijmat.


Je neemt de ongevouwen kaart voor je en verdeelt de kaart in 4 gelijke delen, zie afbeelding.


Je tekent heel licht op de achterkant van je kaart, je kunt de strepen later weg gummen.
Vervolgens ril je alle lijnen behalve de bovenste lijn en de twee schuine lijnen aan de bovenzijde.

Je ziet nu bergvouw en dalvouw staan. Bij een bergvouw komt de vouw naar je toe, dus een bergtop als het ware, de dalvouw gaat precies andersom.
De bergvouw aan de achterkant moet nog een keer aan de voorkant gerild worden om hem goed te kunnen vouwen. De diagonalen worden dalvouwen, dus die worden gewoon aan de achterkant gerild.
De schuine delen , weg knippen op de afbeelding knip je langs de lijn af. Je kunt natuurlijk ook een figuurschaar nemen, maar in dit geval gewoon recht knippen.

Zo dit is het eerste gedeelte, nu komt het vouwwerk. Je vouwt de kaart op de middenvouw, aan de achterkant heb je nu je bergtop en aan de voorkant een dalvouw. Je vouwt de kaart weer terug en vouwt nu scherp de dalvouwen, opent de kaart en vouwt hem weer dubbel, maar een scherpe vouw en druk de delen van de diagonalen naar achteren op de vouw. Het vierkant boven aan komt nu rechtop te staan.

 


Je hebt nu nog het onderste deel, dit wordt met dubbelzijdig plakband op de onderste driehoek van de diagonalen vastgezet. Je kunt de kaart nu neerzetten en het springdeel staat overeind.

Je zoekt nu een plaatje met een kerstafbeelding van Morehead uit. Knipt het eerste plaatje en plak dat in het midden van het opstaande vierkantje. Je tekent nu met dun potlood een raampje van 1cm breed op het vierkant. (Je kunt de kaart nog wel openvouwen, dat is makkelijker werken).
Nu ga je lang het plaatje en langs de lijnen het middenstuk wegknippen, zodat je een rand van 1 cm en het plaatje overhoudt.
Je werkt je plaatje af met 3d.


Achter het vierkantje komt tekstvellum met fotolijm vastplakken. Je kunt nu de rand van 1 cm af gaan werken, dat kan met een stickerlijntje, maar je kunt ook strookjes papuela gebruiken (zie voorbeeld)

 Je kunt natuurlijk het vierkantje ook dicht laten en er een mooie embossing rand om maken, of een geborduurde rand of kraaltjes langd de rand zetten.
Je kunt van alles bedenken om met mallen (embossing en/of borduurmallen) die je toch al hebt je kaart verfraaien.

Heel veel plezier met het maken van deze kerstspringkaart.
Je kunt van alles bedenken om met mallen die je toch al hebt je kaart te verfraaien.

 

Veel plezier.