We gaan een Victoriaans of Chinees naaidoosje maken. Waarom Victoriaans of Chinees zult u zich afvragen. Heel simpel, de een noemt het een Victoriaans naaidoosje en de ander een Chinees, maar het is gewoon hetzelfde.


Het doosje valt bij het uitnemen van de deksel uit elkaar en heeft dan diverse delen, die afzonder gebruikt worden om naaigerei op te bergen. In het midden bevindt zich een klein doosje, waar een vingerhoed in past.

Benodigdheden.

Lap bedrukte katoen van 72,5x 29 cm.
Lap effen stof van 25x20 cm
Stuk stevig karton van 46x28 cm
Stuk dun karton van 25,5x15 cm
50 cm sierband van 13 mm breed
Lichtgewicht wattering van 30x19 cm
Stukje lint van 1,10 m lang en 1 cm breed
Textiel of boekbinderslijm
Bijpassend naaigaren
Schaar, hobbymes, liniaal, potlood en snijmat.

Werkwijze
Teken en snijd de kartonnen delen als volgt uit.
Uit dik karton:
4 delen A van 10x9 cm,
1 deel D van 9x9 cm,
4 delen E van 7,5x4,5 cm,
1 deel H van 10x2,5 cm,
2 delen J van 19,5x2 cm,
1 deel K van 9,8x9,8 cm
Uit dun karton:
4 delen B van 9,5x8 cm,
1 deel C van 9x9 cm,
4 delen F van 7x4 cm,
1 deel G van 4,5x4x5 cm,
4 delen I van 2x2 cm,
1 deel L van 9,5x9,5 cm.

Gebruik de kartonen delen als mal, leg ze op de stof en knip ze uit, met rondon een naadtoeslag van 13 mm.

Gebruik de kartonnen delen als mal en knip wuit de wattering vier keer deel B en vier keer deel F.

Leg elk stofdeel A met de goede kant naar beneden op een plat oppervlak., Leg karton A op de stof. Lijm boven- en zijkanten op de verkeerde kant van het karton,. Lijm de onderkanten aan elkaar om de flap te vormen.

Bekleed op dezelfde manier de delen B, maar lijm eerst een laag wattering op het karton. Lijm alle stofrandjes aan de achterkant vast.

Knip stukjes lint van 10 cm. Lijm 13 mm van het lint op het midden van de achterkant van de delen B, trek het lint strak langs de voorkant en lijm het andere uiteinde in het midden tegen de achterkant.

Smeer wat lijm op de achterkant van deel B, maar laat daarbij 3 mm langs de rand vrij. Leg dit onmiddellijk op de achterkant van het deel A, laat de flat van de bedrukte stof vrij. Leg er een zwaar boek op en laat het drogen.

Bekleed karton C met stof C. Lijm alle zijkanten naar acher en vouw de hoeken netjes naar binnen. Laat drogen.

Leg C met de verkeerde kant naar boven. Leg AB met de gewatteerde kant naar boven en plak de flat aan de onderkant op de verkeerde kant van C, de delen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. AB moet tegen de vierkante onderkant C komen. Lijm de overige drie zijkanten op deze manier vast en laat drogen.

Bekleed deel D met stof D en vouw de hoeken netjes naar binnen. Laat drogen. Smeer de hele achterkant van D tot op 3mm van de rand met lijm in en lijm op de verkeerde kant van C. Leg er een zwaar boek op en laat het drogen.

Maak de delen E op dezelfde manier als A. Maak de delen F op dezelfde manier als B en gebruik daarbij lint van 5,5 cm lang. Lijm E en F op dezelfde manier in elkaar als A en B.

Bekleed karton G met stof G, lijm alle vier de kanten vast. Lijm de flappen aan de onderkant van de delen EF op de achterkant van G. Laat drogen. Smeer de achterkant van G op 3mm van de rand met lijm in en lijm bovenop D.

Vouw beide uiteinden van de stof H om. Leg het karton op de stof en lijm beide lange kanten op het karton. Vouw het doosje, met de verkeerdekant naar binnen.

Bekleed de kartonnen delen I met de stof I en lijm alle vier de kanten vast. Lijm deze delen tegen de binnenkant van het vingerhoeddoosje. Breng de lijm aan de onderkant van het doosje aan en druk het op zijn plaats tot de lijm droog is.

Leg de delen J op de stof. Trek de korte stofkanten naar binnen tot ze precies zo groot zijn als de randen van het karton. Breng lijm aan op de lange kanten van het karton en lijm de stof vast. Vouw de delen J in de lengte om deel K, met de goede kant naar binnen. Naai de zijkanten met kleine zoomsteekjes aan elkaar.

Maak het deksel van de stof- en kartondelen K, lijm alle vier de stofkanten vast. Plaats de deksel boven op de dekstelrand J en naai vast met kleine zoomsteekjes. Bekleed voor de voering karton L met stof L, lijm alle vier de kanten vast. Breng aan de onderkant van K lijm aan en zet de voering L op zijn plaats vast.

Lijm het band als afwerking rond de buitenrand van het deksel. Knip het band zo af dat de twee uiteinden tegen elkaar stoten. Lijm vast.