Watervalkaart.

Maar dit keer een speciale, ter gelegenheid van Valentijn.

Hiervoor heb je nodig:

een rode dubbele kaart (13x13 cm)

wit en rood kaartkarton.

 

Open word en insert de volledige afbeelding, ga met de cursor op de afbeelding staan en klik met rechts, ga nu naar format, en maak de size 19 cm,  het heeft nu de juiste afmetingen voor de kaart.

Neem de dubbele kaart met de vouw naar boven en teken daar het grote hart op.

Maak uit wit kaartkarton een strook van 2 cm breed en 9.3 cm lang.

Teken aan de onderkant van de kaart vanaf de punt van het hart zowel links als rechts 4 cm af en trek tussen beide punten een lijn.

Plak de witte strook met kleine strookjes dubbelzijdig plakband op het hart, dit kan natuurlijk ook met eylets gedaan worden.

Maar nu van rood karton een strook van 20 cm lang en 2 cm breed . Maak bergvouwen op 4,5, 5,5, 6,5 en 7,5 cm.

Plak het eerste deel op het witte dwarsstrookje op de hartkaart.

Knip de klein hartjes afwisselend van wit en rood kaartkarton en plak deze tegen de bergvouwen (zoals bij de gewone watervalkaart, maar denk wel om de uitsparing van het hartje dat dat lijmvrij blijft)

Maak de kaart af met valentijn stickers en plaatjes en maak hem verder af zoals je bij een gewone watervalkaart gewend bent.

 

 

 

Een vraag naar deze kaart kwam ik tegen op Hobbyjournaal en na wat omzwervingen vond ik deze kaart bij iemand op de site.
Heb hem hier en daar wat aangepast.
Met dank aan: Jolanda van Nimwegen.

Benodigdheden:
1 vel kaartkarton A4 daaruit snij je de volgende onderdelen.
A 1x 10,5x29,6 cm
B 1x 2x10 cm
C 1x 24x5 cm
D 4x 5x5 cm

.

Uit een bijpassende kleur papier snijd je:
E 1x 10x14,4 cm
F 4x 4,6x4,6 cm
4 plaatjes
Lint.

Vouw deel A dubbel, Je hebt nu een liggende kaart.

Knip de plaatjes uit en plak die op onderdeel F en dan op deel D. Maak het kaartje met het bloemetje af met een stickerrandje of een stickerhoekje.

Dan neem je onderdeel C (24x5 cm) en begint aan de rechterkant op 5,7.9 en 11 cm een bergvouw te maken, dit is een vouw naar achter, Je houdt het deel waar je 5 cm hebt gemaakt rechts. ( zie afbeelding 1.)

Afbeelding 1.

Neem deel E en deel B en plak B met dubbelzijdig tape 2 cm vanaf de rechterkan onder en boven vast, neem stukjes tape van 2x1 cm .

Versier nu deel E met sticker langs boven, linker en onderkant en aan de rechterboven, zij en onderkant eveneens zodat de lijn als het ware onder de strook B doorloopt. Je kunt ook eerst de stickerlijntjes aanbrengen en dan de strook.

Maak in het midden van deel C aan de linkerkant, dus niet bij de 5 cm een performatorgat, en doe daar een lintje door.
Vouw de strook op de bergvouw van 11 cm ( zie afb 2) om en schuif de onderkant onder strook B, zo dat het deel met de 5cm bergvouw op strook B valt en meet het midden af en zet het vast met dubbelzijdig plaktape, even flink aandrukken zodat het goed vast zit.

afb 3.

Extra uitleg:

 

Je plak eerst het vierkantje op no. 1 in zijn geheel vastplakken.

Dan plak je op 2, 3 en 4  een stukje dubbelzijdig plakband net zo breed als het strookje is.

De vierkantjes plak je dakpansgewijs op de nummers 2,3 en 4.

 

Als je nu aan het lintje trekt zie je de strook op de bergvouwen omklappen.
Nu ga je de delen D plakken, lijm op de 5 cm het hele deel vast, dan de volgende vierkantje de bergvouw 7 cm aan, zodat het dakpansgewijs over het eerste deel valt en zo plak je alle delen tegen de vouw aan. (Trek aan het lintje en je ziet de plaatjes naar achter verdwijnen.

afb 4.

 

Trek aan het lintje en je ziet de plaatjes naar achter verdwijnen.
(zie afb 7 en 8)


 

PAASWATERVALKAART

 

 

Neem een dubbele kaart en teken daar het voorbeeld van de eikaart op over. Ze vouw komt dus aan de linkerkant en is het gedeelte waar rillijn bij staat.

Knip uit een bijpassende kleur karton 4x het kleine ei.

Maak van dezelfde kleur als de eikaart een strook van 2x19,5 cm en maak op 5,6,7 en 8 bergvouwen.
Maak een strook van 2x11 cm.
Plak deze strook met de onderkant tegen de stippellijn op de eikaart me kleine stukjes dubbelzijde plaktape,bijv 1x2 cm. Het middengedeelte blijft dus vrij . Knip de kanten gelijk met het ei.
Versier de zijkanten van het ei met een stickerlijntje. Maak vervolgens op dezelfde wijze als de gewone watervalkaart de strook met de bergvouwen aan. Plak het deel van 5x2 op de dwarsstrook vast.
Plak nu plaatjes op de eieren, ik heb gebruik gemaakt van het blaadje 101 paasideëen, als ik de titel goed onthouden heb. Maar je kunt natuurlijk ook leuke paaspoesieplaatjes hier voor gebruiken. Plak langs de eieren weer een stickerlijntje. Plak de eieren op dezelfde manier als de vierkantje bij de watervalkaart op de strook. Maak onder in de strook een perforatorgat en een lintje.

Trek de waterval nu zover open dat het eerste plaatje naar achteren ligt en plak daar de sticker "Prettige". (zie afbeelding hieronder)

 

Trek door tot het volgende ei, en plak daar "Paasdagen". ( zie afbeelding hier onder).

 

Op het laatste ei kunt u evt. de namen zetten. Of gewoon "groetjes". En de namen dan op de strook zetten, als men het strookje uittrekt dan wordt de afzender zichtbaar.

Heel veel plezier met het maken van deze kaart.

Deze watervalkaart heeft legio mogelijkheden, denk maar eens aan kerst, maak dan met sterren of kerstballen of een kerstboom. Bij een geboortje kleine zuigflesjes, je kunt dan aan de achterkant ook nog info kwijt over de baby.
Ook bij een huwelijk is dit een leuke kaart, met hartjes waarop je zelfs de foto's van bruid en bruidegom op de hartjes kunt plakken en aan de achter kant tekst, (bijv bedankkaartjes).

En een ronde watervalkaart